Yağlıdere Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Yağlıdere Ziraat Odası > Haberler > Kivi Üreticilerimiz Verimli Hasat Konusunda Dikkat Etmeli

Kivi Üreticilerimiz Verimli Hasat Konusunda Dikkat Etmeli

Bütün meyvelerde olduğu gibi kivide de erken veya geç hasadın sakıncaları  vardır.  Erken hasat, meyve tat ve aromasının tam oluşmasına engel olan bir durumdur ki bu meyvenin kalitesini olumsuz etkiler, tüketici beğenisini düşürür. Geç hasatta meyvenin manav ömrünü kısaltır, istenmeyen bir durumdur. Kivide biz tam hasat olgunluğunu suda çözünen kuru madde miktarına göre belirliyoruz. Bu değerler 6,5-7 olduğunda kivi  hasat edilir duruma gelir. Ölçüm  için refraktömetre denilen bir laboratuvar cihazı kullanmaktayız. Şuan yapmış olduğumuz ölçümlere göre İlçemiz de kivide hasat zamanı yaklaşmaktadır.

Üreticilerimizin kivi hasadı sırasında dikkat etmesi gereken hususlar vardır.

Hasatta Kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep olabilir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır.

Doğu Karadeniz illerine bakıldığında Ordu ve Rize'nin ardından Giresun kivi üretiminde üçüncü sırada yer alıyor. İlimizde 2 bin 124 dekar alanda  kivi üretimi yapılıyor. Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2018 yılı kivi rekoltesi  1900  ton olarak açıklandı. İlçemizde ise  birliğimize kayıtlı kivi üretimi yapan 115 üreticimiz bulunuyor ve rekolte  150-200 ton.

Kivi üreticisinin en büyük sorunlarından biri  soğuk hava deposunun olmayışı.

İlçemizde ve  bölgemizde  kiviyi muhafaza edilebilecek büyük miktarlarda soğuk hava depolarının bulunmaması nedeniyle üreticilerimiz, hasat ettikleri ürünü erken pazarlara indirmek zorunda kalıyor.

Çiftçi hasat ettiği kiviyi saklama imkanına sahip değil. Toplama tarihinden itibaren bir hafta içinde ürününü düşük rakamlara satmak zorunda kalıyor. Depo imkanı olsa çiftçi ürününü uzun süre muhafaza edecek. Kafasındaki fiyat oluşunca da mahsulünü pazara indirerek iyi bir fiyata satabilme imkanına sahip olacak.  Ancak birlik olarak bizim  veya çiftçilerimizin  soğuk hava deposu yapmaya maalesef gücümüz ve imkanımız yok. Bu konuya genel bir çözüm getirilmesi gerektiği de açıkça ortadadır.

Birlik üyesi çiftçilerimizin ürünlerini her yıl olduğu gibi bu yıl da birlik aracılığı ile piyasaya sunacağız.  Birliğimiz üyesi çiftçilerimizi hasat mevsiminin girmiş olması hasebiyle tek tek arayarak, ürünlerinin hasat olgunluğuna erişip erişmediği, hasat sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve yapılan piyasa araştırmaları neticesinde edinilen fiyat bilgileri hususunda bilgilendiriyoruz. Üreticimizin kivi hasadı için ihtiyacı olan kivi kasası teminini de birlik olarak sağlıyoruz.

Hasat olgunluğuna erişildiğinde üreticilerimiz ürünlerini dalından  direk kivi kasasına boy ve kalite standartlarına uygun olarak hasat ederek birliğimize getiriyor ve buradan satışı yapılıyor. 2018 yılı kivi meyvesi için henüz yapmış olduğumuz piyasa araştırmalarına göre makul bir fiyat bize gelmedi.  Fiyat araştırmalarımız sürüyor. Üreticimizi memnun edecek fiyatlar oluştuğunda 2018 yılı ürünümüzü satışa sunacağız.

Çiftçilerimize Bol Bereketli Bir Hasat Diliyorum.