Yağlıdere Ziraat Odası

ZOBİS
Yağlıdere Ziraat Odası > Haberler > 2019 Yılı Kivi Hasat Sezonunda Üreticilerimizin Dikkatli Olmaları Gereken Hususlar

2019 yılı kivi hasadına Kasım ayının ilk haftalarından itibaren başlanacak olup üreticilerimizin erken hasat konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.
Kivi meyvesinin zamanında hasat edilmesi çok önemlidir. Hasat zamanının belirlenmesinde en kolay ve garanti yöntem meyvenin suda çözünen kuru madde miktarının ölçülmesidir. Kivi hasadının yaklaşmakta olduğu bu haftalarda üreticilerimiz suda çözünen kuru madde miktarını sık sık ölçerek hasat zamanını belirlemelidir. Kuru madde değeri 6,5-7 aralığına ulaştığında hasat zamanı gelmiş demektir.

Fakat hasat esnasında aşağıda belirtilen hususlar dikkatle takip edilmelidir.
-Standart olğunluğa erişmiş meyvelerin tamamı tek seferde hasat edilmelidir.
-Hasat esnasında kivinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır.
-Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir havada yapılmalıdır.
-Hasat sonrası toplanan ürünler açıkta ve güneşe maruz kalacak şekilde bekletilmemelidir. Bahçeden taşınma zamanına kadar gölgede bekletilmelidir.
-Hasat edilen kivi çuval, sepet veya yere atılmamalı, direkt olarak plastik kasalara zedelenmeden boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak istiflenmeledir.

Erken hasat edilen kivinin depo ömrü kısalır, ayrıca üreticilerimiz ekonomik anlamda zarar edebilirler. Kivinin hasat olgunluğuna gelip gelmediğini tespit etmek için kuru madde oranı ölçümü odamızda yapılabilmektedir.

İlçemizde fındıktan sonra en çok kazandıran ürünlerin başında kivi gelmektedir. Fiyatlar önceki yıllarda olduğu gibi sınıflarına göre belirlenecektir.

Tüm üreticilerimize bol ve bereketli bir hasat sezonu diliyorum.

Kivi üreticileri Birliği ve Ziraat Odası Başkanı Sezai çağlar