Yağlıdere Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Yağlıdere Ziraat Odası > Haberler > Fındık Üreticisi Yeni Sezona Hazırlanıyor

Fındık Üreticisi Yeni Sezona Hazırlanıyor

Yağlıdere Ziraat Odası Başkanı Sezai ÇAĞLAR  yeni fındık sezonu öncesi  yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti;

FINDIK, hem bölge insanının temel geçim kaynağı olması hem de ülke ekonomisine sağladığı katkı gibi nedenlerden dolayı ,  ülkemiz için önemli ve stratejik bir üründür. Bölge ekonomisinin de temel unsurudur.

Dolayısıyla fındık üretiminin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, bu doğrultuda ortaya konacak politika ve uygulamaların ciddiyetle ele alınması gerekmektedir.  Fındık üreticileri yaklaşan fındık sezonu öncesinde fındık bahçelerinde budama, gübreleme, ilaçlama vs. birçok zahmetli ve maliyetli uğraşları yerine getiriyor. Dolayısı ile bunun karşılığında da istikrarlı bir fiyat politikası  bekliyor.

“DEVLETİN FINDIK POLİTİKASI UZUN VADELİ OLMALIDIR’’

Fındık üreticisinin istikrarlı bir fiyat politikası beklediğine değinen Çağlar, şöyle devam etti;

Bu noktada Devletin fındık politikasını uzun dönemli olarak belirlemesi, fındık üretimi yapan çitçimizin ve fındık ticareti ile uğraşan sanayicinin fındık alımında tekel olan firmanın zulmünden acilen kurtarılması gerekmektedir. Serbest piyasanın devlet olmadan tekelleştiğini gördük. Artık şeffaf rekabet ortamının kalmadığını söyleyebiliriz. Türkiye’de son yıllarda  yabancı firmaların tekeline girmiş bir fındık sektörü oluştu. Serbest piyasa serbest piyasalıktan çıkmış durumda. Devletimiz  böyle bir tabloda mutlaka müdahale etmelidir. İstikrarsız ve tekelleşen fındık sektöründe üretici yüksek maliyet ve düşük fiyatlarla mağdur edilmemelidir. Fındık üreticisi bu muameleyi hak etmiyor. Üretici düşük fiyat  karşısında devletin müdahalesini istiyor. Çiftçimizin beklentisi  fazla değil sadece maliyetin üzerinde fiyatın istikrarlı bir şekilde devam etmesidir.

Devletimiz, üreticimizin sesine kulak vermeli, fındık politikasını belirlemeli, fındığın fiyatını ya taban fiyat ile sabitlemeli ya da en geç Haziran ayı başında  müdahale alım fiyatını açıklamalıdır. Fındık üreticisi fındık hasadına başlamadan önce fındığın fiyatını bilmelidir. Aynı  zamanda  tüccarda fındığı üreticiden kaça alıp kaça satacağının hesabını yapmalıdır.  Böylece fındık üzerinden rant sağlayan tekelci alıcının da oyunu bozulacaktır.

‘’FİSKOBİRLİK DESTEKLENMELİDİR’’

ÇAĞLAR sözlerine; Devlet yetkililerimizden  ve bürokratlarımızdan isteğimiz bu önerilerimizin dikkate alınmasıdır. Çiftçimiz ile devletimiz el ele vermeli birlikte hareket etmeli, fiyatı düşürmemeli ve dövize ihtiyaç bulunan böyle bir ortamda fındıktaki döviz geliri kaybını önlemelidir. Üreticinin zarara uğramasını önlemek için fındıkta asgari 18-20 liralık bir taban fiyatı oluşturulmalıdır.

Üretici maliyetleri, enflasyon ve üretici refahı göz önünde bulundurularak  ya TMO'nun piyasaya en az kilogram başına 20 liradan girmesi ya da TMO’ya gerek kalmadan FİSKOİRLİK’in desteklenmesi gerekmektedir. Bu işi en iyi bile, bu işin  asıl sahibi Fiskobirliktir. Dolayısı ile Fiskobirlik’in yapısında bir takım düzenlemeler yapılarak hazır hale getirilmesi ve güçlendirilerek piyasaya müdahale etmesi sağlanmalıdır. Gerçek görev Fiskobirlik’in olmalıdır.

Çiftçimizden ricamız ise bir yıl boyunca emek verip, çalışıp çabalayıp bir araya biriktirdiği fındığını satmak için acele davranmamasıdır. Fındığını ihtiyacı kadar satması kendi çıkarına olacaktır. diyerek devam etti.

‘’ ARACI DEĞİL ÜRETİCİ KAZANSIN’’

ÇAĞLAR, Fındıkta verim ve kaliteyi artırarak, çok üretip, çok satmak ve böylece de çok kazanmayı hedeflediklerini ifade ederek şunları kaydetti:

Tek amacımız üretmek, ürettiğini değerinden satabilmektir. Çiftçimiz kazanamıyor, tüketicimiz makul fiyatlarla ürün satın alamıyor. Bunun sorumlusunun  kendine tekel oluşturmaya çalışana aracı firmalar olduğunu  bugün herkes öğrendi. Vatandaşımız da hükumetimiz de artık bunun farkında. Aracı değil, üreten, tohum eken, fide, fidan diken, hayvancılık, arıcılık, balıkçılık yapan üreticimiz kazansın.

“Unutulmasın ki çiftçinin refahı, ülkenin refahıdır”