Yağlıdere Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Yağlıdere Ziraat Odası > Haberler > 2018 Yılı Kivi Hasatında Sona Gelindi.

2018 Yılı Kivi Hasatında Sona Gelindi.

 Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çağlar; Kivi satış iş ve işlemlerinin yürütüldüğü ilçe pazar yeri mevkiinsinde kivi üretimi yapan çiftçileri ziyarette bulundu. Yapılan çalışmaları bizzat yerinde inceleyen Başkan Çağlar;

 Kivi hasatında sona geldik. Geçtiğimiz hafta sonundan itibaren başlayarak, kalite ve ağırlık esaslarına dikkat edilerek dalından direkt olarak kasalara hasat edilen kivi meyvesinin bugün İlçemiz Pazar yerinde yükleme işlemi gerçekleşiyor. Üreticilerimizin ürünleri boy ve kalite koşullarına uygunluğuna göre alıcıya teslim ediliyor.  İlçemizde fındık tarımına alternatif olarak yetiştiriciliğine başlanılan kivi meyvesinin, bugün çiftçilerimize önemli derecede ekonomik getirisi var.Bu sezon birinci sınıf dediğimiz 80 gram ve üzeri kivinin kilogram fiyatı 3,20, ikinci sınıf dediğimiz 60 gram ve üzeri kivinin fiyatı 2,00, üçüncü sınıf olarak tabir ettiğimiz 40 gram ve üzeri olan kivinin fiyatı ise 80 kuruş olarak belirlendi. dedi.

Bu sezon bazı üreticilerin hasat noktasında aceleci davrandığına değinen Çağlar, bu durumun meyvenin depo ömrünü kısalttığına dikkati çekti. Kivide "suda çözünen kuru madde (SÇKM)" miktarının 6-7 oranında olmasının ardından hasadın başlaması gerektiğine vurgu yaparak bu kurala uyan üreticilere teşekkür etti.


Kivi üretiminin Türkiye'de halen yeterli olmadığına dikkati çeken Çağlar, Geçmiş yıllarda Türkiye'ye ithal kivi giriyordu. Bu yıl döviz kurlarında yükselme olduğu için henüz kivi ithal olmadı ancak ülkemizde kivi açığı halen sürüyor. Türkiye'nin en az yüzde 40 oranında kivi açığı söz konusu. Bu açık ancak üretim sahaları artırılarak giderilebileceğine değindi. 


Çağlar, sözlerini; Böylelikle bir hasat dönemini daha geride bırakmış oluyoruz. Önümüzdeki yılın tüm üreticilerimiz için daha bereketli ve daha kazançlı bir yıl olmasını temenni ediyorum. diyerek tamamladı.